Ιωάννα Παλιοσπύρου: Με το κεφάλι ψηλά… – Τι αποκαλύπτει στην εφ. «Πατρίς»

Τι είπε στους δικούς της ανθρώπους.

Η Ιωάννα… Μία  γυναίκα με θάρρος ψυχής… Μία γυναίκα που έγινε σύμβολο για όλους μας… Μία γυναίκα που απέδειξε σε όλους μας ότι η ομορφιά είναι μέσα μας…

Η Ιωάννα μέχρι τις 20 Μαϊου 2020 ήταν ένα κορίτσι με όνειρα για ζωή. Είχε το σπίτι της τη δουλειά της τους φίλους της την οικογένειά της. Προγραμμάτιζε τις διακοπές της εκείνο το καλοκαίρι. Ξαφνικά όλα άλλαξαν… Η Ιωάννα γίνεται το θύμα μίας από τις πιο σκληρές επιθέσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου λέει στους δικηγόρους της ότι επιθυμεί να μπει από την μπροστινή πόρτα των δικαστηρίων. Να μπει στην δικαστική αίθουσα  έχοντας το κεφάλι ψηλά. Το αυτοκίνητο παρκάρει στην οδό Δέγλερη μπροστά από το Πρωτοδικείο. Κάθεται στη θέση του συνοδηγού. Οι δύο δικηγόροι της Νίκος Αλεξανδρής και Απόστολος Λύτρας ανοίγουν την πόρτα και κάθονται σαν φύλακες άγγελοί της ο ένας δεξιά και ο άλλος αριστερά. Η εικόνα της συγκλονίζει. Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να πάρουν μία δήλωσή της. Εκείνη τρομάζει καθώς είναι η πρώτη φορά που  βρίσκεται με τόσο κόσμο μετά την επίθεση… Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι εκείνη πονά. Κάθε μέτρο το διανύει με δυσκολία γι αυτό και οι δυο δικηγόροι της την κρατούν γερά. Γίνονται το στήριγμά της.

Είναι από τις λίγες φορές που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι φωνάζουν μπράβο κορίτσι μου κουράγιο. Η εικόνα της μιλά από μόνη της.

Η οργή της Ιωάννας και ο διάλογος με τον δικηγόρο της 36χρονης…

Εκείνη μπαίνει μέσα στην δικαστική αίθουσα..Θέλει να δει την κατηγορούμενη από κοντά. Να τη ρωτήσει γιατί της το έκανε αυτό. Γιατί την κατέστρεψε. Γιατί την «φυλάκισε « για μια ολόκληρη ζωή Λίγα λεπτά αργότερα μαθαίνει ότι η 36χρονη δεν θα είναι στο δικαστήριο. Νιώθει απογοήτευση. Νιώθει οργή. Ο Σάκης Κεχαγιόγλου την πλησιάζει.

«Θέλω να σου εκφράσω ως άνθρωπος και όχι ως συνήγορος την συμπόνοια μου και την θλίψη μου  για την τραγωδία που σου συνέβη και που θα συνεχίζεται για καιρό. Να ξέρεις ότι θα κάνω το υπερασπιστικό μου καθήκον όπως το κάνω πάντα  με δυναμισμό και ευπρέπεια και σεβασμό  στην περιπέτειά σου» της λέει…

Η Ιωάννα του απαντά… «Άκουσα αυτά που μου είπατε. Ευχαριστώ. Καλή συνέχεια…»

Η διαδικασία ξεκινά. Μέσα στην αίθουσα επιτρέπονται μόνο 15 άτομα. Η Ιωάννα ρωτά γιατί τόσα λίγα. Οι δικηγόροι της απαντούν ότι είναι λόγω των μέτρων για τον κορωνοιό.

Εκέινη κάθεται δίπλα στο παράθυρο. Δίπλα της η βοηθός του δικηγόρου της Νίκου Αλεξανδρή και η μητέρα της. Ακριβώς πίσω της ο πατέρας και ο αδερφός της.

Το αίτημα για αλλαγή της κατηγορίας

Όταν έρχεται η σειρά να κληρωθούν οι ένορκοι, 4 στο σύνολο, η υπεράσπιση εξαιρεί τις γυναίκες. Στη συνέχεια ζητά να αλλάξει η κατηγορία και από απόπειρα ανθρωποκτονίας να γίνει βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Τι σημαίνει αυτό  και γιατί ζητήθηκε από την πλευρά της κατηγορουμένης;

 

 

Ο ποινικολόγος Λουκάς Προυσανίδης εξηγεί στην εφημερίδα «Πατρίς»

«Για και τη θεμελίωση των εγκλημάτων απαιτείται να πληρείται τόσο η αντικειμενική όσο και η υποκειμενική τους υπόσταση.

Ως αντικειμενική υπόσταση νοείται το σύνολο των πραγματικών εκείνων στοιχείων που περιγράφει κάθε φορά ο νόμος.

Ως υποκειμενική νοείται ο ψυχισμός του δράστη, ήτοι το κατά πόσο ο τελευταίος ήθελε και επεδίωκε την τέλεση συγκεκριμένου εγκληματικού αποτελέσματος.

Αν βουλητικά ο δράστης επεδίωξε, να προκαλέσει στον παθόντα μόνο σωματική βλάβη (όσο σοβαρή και αν είναι αυτή) τότε δεν μπορεί να τιμωρηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, διότι δεν πληρείται ο απαιτούμενος δόλος για το έγκλημα αυτό. Κοντολογίς, για να τιμωρηθεί ένας δράστης για απόπειρα ανθρωποκτονίας θα πρέπει να προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά ανθρωποκτόνος δόλος. Δηλαδή, ο δράστης στις περιπτώσεις αυτές δεν επιδιώκει μόνο τη βλάβη της υγείας του θύματος αλλά και την τρώση του εννόμου αγαθού της ζωής του.

Ο λόγος που η υπεράσπιση ζήτησε την μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη είναι σαφής. Έγκειται στο γεγονός πως αν και τα δύο ως άνω εγκλήματα είναι κακουργήματα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη έως 15 έτη, ενώ η σκοπούμενη σωματική βλάβη επιφυλάσσει σαφώς επιεικέστερη ποινική μεταχείριση στο δράστη, αφού ο τελευταίος τιμωρείται με κάθειρξη το πολύ έως 10 έτη.»

 

Δημοσιεύτηκε στην: PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Λουκάς Προυσανίδης

Δικηγόρος Αθηνών
Ποινικολόγος